niedziela, 25 maja 2014

Blisko Natury? Wyłącznie! ;)

Całkiem niedawno pokazywałam Wam moje zamówienie ze ZSK (KLIK do notki), tym razem jednak zaprezentuję Wam, co przywędrowało do mnie ze sklepu www.bliskonatury.pl

Po raz kolejny postawiłam na olejki. Nie ukrywam, że głównie zależy mi wciąż na zastosowaniu ich do mieszanki olejowej do paznokci, ale z pewnością wykorzystam je także do innych celów. Zaskakuje mnie, jak wszechstronne jest ich zastosowanie. Niby mały, niepozorny olejek, a tkwi w nim taka siła! ;) Ostatnio polubiłam dodawanie kilku kropel do wszelkich odżywek czy masek do włosów i wierzcie mi, efekty są niesamowite. ;) W sklepie Blisko Natury znajdziecie mnóstwo naturalnych dobroci, ja jednak zdecydowałam się na kilka, które zainteresowały mnie najbardziej, choć na oku jest jeszcze olej andiroba, olej moringa, olej perilla, masło mango oraz masło cupuassu - ale wszystko w swoim czasie. ;)


1/ Butelka z ciemnego szkła 20 ml - KLIK



2/ Olej z baobabu 20 ml - KLIK - tłoczony na zimno.

"Olej z nasion baobabu to odkrywany dopiero cenny olejek zwany sekretem Afryki. Tradycyjnie jest stosowany jako niezastąpiony środek ochronny oraz remedium na wszelkie problemy skóry, włosów i paznokci w trudnych warunkach afrykańskiej Sawanny. Nieoficjalnie uznawany jest za następcę oleju arganowego – tak bardzo wszechstronne jest jego działanie. Olej z baobabu chroni skórę i włosy w skrajnych warunkach atmosferycznych, zarówno letnich jak i zimowych oraz wspomaga ich regenerację i odbudowę. Olej z baobabu zawiera zbliżoną zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, głównie palmitynowego (33%), jednonienasyconych omega-9 (36%) oraz wielonienasyconych, głównie omega-6 (31%). Nasycone kwasy tłuszczowe najdłużej pozostają na skórze, działają ochronnie, zmiękczająco, przyspieszają gojenie się ranek i najlepiej wśród kwasów tłuszczowych chronią przed transepidermalną utratą wody. NNKT omega-9 wykazuje wysoką zgodność z sebum i uzupełnia płaszcz lipidowy naskórka. NNKT omega-6 jest składnikiem cementu międzykomórkowego, przyspiesza odnowę komórkową i reguluje czynność gruczołów łojowych skóry. W oleju z baobabu znajdują się też witaminy A, E i D oraz NNKT omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym. Mieszanina kwasów tłuszczowych różnych rozmiarów zapewnia wielokierunkowe działanie oleju w różnych warstwach naskórka, a dzięki temu olej przynosi ulgę i regenerację nawet skórze mocno przesuszonej a nawilżenie przy regularnym stosowaniu jest długotrwałe.

Nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, podrażnionej, spękanej, szorstkiej, łuszczącej się i swędzącej. Dzięki wysokim właściwościom nawilżającym ujędrnia i napina skórę zwiotczałą, z oznakami upływu czasu, wygładza zmarszczki. Regularnie stosowany zapobiega rozstępom, wspomaga regenerację istniejących świeżych rozstępów i blizn. Odpowiednie nawilżenie pomaga skórze tłustej uregulować nadprodukcję sebum. Olej z baobabu dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry po opalaniu. Znalazł zastosowanie w pielęgnacji skóry z chorobami dermatologicznymi związanymi z zaburzeniem gospodarki lipidowej naskórka i nieprawidłowym rogowaceniem, jak egzemy, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry
."



3/ Oleina masła shea - KLIK 
"Zastosowanie:
* bezpośrednio na skórę
* do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych
* do zabiegów w salonach kosmetycznych i salonach masażu
 
Właściwości:
* mocno nawilżające i natłuszczające
* uzupełniające w skórze niedobory witamin
* wygładzające
* przeciwzmarszczkowe
* nie alergizuje
* posiada naturalny filtr słoneczny
Oleina  jest uzyskiwana przez frakcjonowanie naturalnego masła shea w celu oddzielenia oleiny od stearyny. Oleina zawiera więcej składników regulujących poziom nawilżenia a także najwyższą koncentrację jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do masła. Jest bardziej miękka i oleista. W kontakcie ze skórą natychmiast staje się płynna. W temperaturze pokojowej jest pół stała."



4/ Olej tamanu 20 ml - KLIK - tłoczony na zimno
"Drzewo tamanu występuje w tropikalnych lasach Azji, Afryki oraz Pacyfiku. Rodzi owoce w smaku podobne do jabłek. Tłoczony na zimno z ich pestek olej jest gęsty, żółtawy i ma intensywny, korzenny zapach. Ma niespotykane właściwości antybakteryjne i antywirusowe, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze, przeciwreumatyczne oraz regenerujące. Podawano go nawet w postaci zastrzyków w leczeniu reumatyzmu. W oleju tamanu znajdują się dla składniki, którym zawdzięcza on swoje niezwykłe właściwości: kwas kalofillowy i kallofilloidyna - naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antybiotycznym i przeciwobrzękowym. Olej ten to tzw. bio-olej, oznacza to, że zawiera wysoką zawartość NNKT. Są to przede wszystkim kwas oleinowy i linolowy. Stosuje się go do leczenia trądziku, łuszczycy, opryszczki, oparzeń, odmrożeń, odparzeń, ran pooperacyjnych, chorób skóry głowy tj. łupieżu, łysienia. Olej posiada udowodnione działanie w niwelowaniu blizn (w tym rozstępów). Po 9 tygodniach jego stosowania blizny stają się mniej widoczne a kondycja skóry jest znakomita."



5/ Olej z alg 20 ml - KLIK 

"Właściwości:
* redukuje cellulit 
* ujędrnia i wyszczupla
* rozbija komórki tłuszczowe
* poprawia krążenie krwi i limfy
* nawilża
* ma działanie przeciwzmarszczkowe

Olej otrzymuje się poprzez macerowanie alg brunatnych w oleju sojowym. Olej z alg jest stosowany przy produkcji olejków do kąpieli, do nawilżania ciała oraz przy problemach z cellulitem. Skutecznie rozbija komórki tłuszczowe i pozwala im się obkurczyć. Dzięki temu problem cellulitu zostaje rozwiązany u podstawy jego powstawania. Ciało jest gładkie, odchudzone i jędrne. Aby ujrzeć trwałe efekty olejek proszę wmasowywać przynajmniej raz dziennie w zmienione obszary ciała: uda, brzuch, pośladki, ramiona a nawet biust. Szczególne zastosowanie ma dla skóry dojrzałej, suchej, zanieczyszczonej, o skłonności do stanów zapalnych. Działa nawilżająco oraz powstrzymuje procesy starzenia. Korzystnie wpływa również na płytkę paznokcia, odżywiając ją i natłuszczając. Olej z alg ma właściwości nawilżające, działa przeciw procesom starzenia."



6/ Olej Monoi 20 g - KLIK

"Olej monoi od setek lat jest sekretem zdrowia i urody egzotycznych wysp Polinezji Francuskiej. Nazwa „monoi” oznacza „święty olej” – lekko otulając skórę chroni ją przed ostrym słońcem, chłodzi i uspokaja stany zapalne, goi ranki i ślady po ukąszeniach owadów, zapobiega rozstępom w ciąży – a noworodki chroni od pierwszych dni życia i odgania złe duchy. Olej monoi jest maceratem kwiatów gardenii tahitańskiej (tiare) w oleju kokosowym i łączy ich właściwości pielęgnacyjne.

W oleju kokosowym przeważa kwas laurowy (do 52%), który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczno a także penetrując w głąb warstwy rogowej naskórka zapobiega odparowaniu wody i jest doskonale tolerowany przez skórę. Działanie nawilżające uzupełniają inne nasycone kwasy krótkołańcuchowe, tj. kaprylowy, kaprynowy i palmitynowy, których zawartość dochodzi do 30%, co czyni olej kokosowy jednym z lżejszych i najlepiej wchłaniających się olejów roślinnych. Olej zawiera ponadto nasycone kwasy długołańcuchowe  (mirystynowy – do 19%), które wiążą wodę oraz najdłużej pozostają na skórze, działają ochronnie, zmiękczająco, przyspieszają gojenie się ranek i najlepiej wśród kwasów tłuszczowych chronią przed odparowaniem wody z naskórka. Niska zawartość kwasu oleinowego (omega-9 – do 8%) sprawia, że olej jest bezpieczny dla skóry dotkniętej grzybicą.  Udowodniono, że olej kokosowy, czyli również olej monoi ma zdolność pochłaniania promieniowania UV odpowiadającą SPF 2 - 8, co czyni go dobrym uzupełnieniem pielęgnacji skóry przez cały rok, zwłaszcza w miesiącach letnich, jednak należy pamiętać, że olej nie zastąpi kremu ze stabilnym filtrem SPF.

Ekstrakt z kwiatów tiare zawiera salicylan metylu, substancję pochodną od kwasu salicylowego o silnym działaniu przeciwzapalnym, sprawdzonym w terapii trądziku. Wyjątkowe właściwości czynią olej monoi idealnym produktem do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i podrażnionej, suchych i łamliwych włosów, wysuszonych i zniszczonych dłoni i słabych paznokci. Oprócz właściwości pielęgnacyjnych – olej monoi  ma piękny, kobiecy, kwiatowy zapach, który długo utrzymuje się na skórze i włosach i może zastąpić perfumy. Olej monoi nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, podrażnionej, spękanej, szorstkiej, łuszczącej się i swędzącej. Dzięki wysokim właściwościom nawilżającym ujędrnia i napina skórę zwiotczałą, z oznakami upływu czasu, wygładza zmarszczki. Regularnie stosowany zapobiega rozstępom, wspomaga regenerację istniejących świeżych rozstępów i blizn. Odpowiednie nawilżenie pomaga skórze tłustej uregulować nadprodukcję sebum. Olej monoi dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry po opalaniu."



Zainteresował Was któryś z nich? ;) Znacie sklep Blisko Natury? Może coś polecicie? :)

33 komentarze:

  1. Nie znam tych olejków ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja większości też nie ale bardzo mnie zaciekawiły :) znałam tylko wcześniej olej tamanu i byłam go bardzo ciekawa przez wiele tygodni :D

      Usuń
  2. Olej z baobabu ostatnio mnie zaciekawił. Mam zamiar go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem zatem ciekawa Twoich wrażeń kiedy już po niego sięgniesz ;)

      Usuń
  3. Mam ochotę na Monoi, ciekawa jestem, czy zapach jest na tyle intensywny, żeby stosować olej jako takie kremowe perfumy :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniają, że tak a i dziewczyny mówią, że pięknie pachnie - jeszcze nie otwierałam ale na pewno o nim napiszę ;)

      Usuń
  4. Miałam olej tamanu jednak zupełnie mnie nie zachwycił i do tego zapach też średni. ;) Oddałam koleżance.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapach ma podobno okropny, ale właśnie czytałam wielokrotnie, że działanie fantastyczne, muszę zatem wypróbowac na sobie :)

      Usuń
  5. Nie znam żadnego z tych olejków ale chyba niedługo moze je nabyje :*
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ogólnie olejki, bo mają zbawienny wpływ na wszystko ;)

      Usuń
  6. Same cuda :)
    Ja mam takiego bzika na punkcie paznokci, że każdy produkt rozważam w kategorii możliwości wsparcia ich :) Lecę na stronę internetową tego sklepu, na pewno sobie coś wybiorę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio od kiedy faktycznie moje paznokcie tego potrzebują mam dokładnie to samo, także rozumiem Cię doskonale ;) znalazłaś coś ciekawego? :)

      Usuń
  7. Zaintrygował mnie olej z baobabu ;) mam olejek z tamanu -rewelacyjny jest (pachnie maggi - tą starą przyprawą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czytałam właśnie, że tak pachnie ;) trochę to zniechęca ale ważne żeby był skuteczny :)

      Usuń
  8. stosowałam kiedyś olej tamanu i muszę powiedzieć że sprawił się świetnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja u nich zawsze kupuję glinki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olej monoi uwielbiam za zapach i za cuda jakie robi mojej skórze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że i ja go pokocham :)

      Usuń
  11. kiedy ty te wszystkie oleje zużyjesz? : p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a kiedy Ty przestaniesz się czepiac? :P ciągle Ci coś u mnie nie pasuje :P przyjdzie czas to zużyję :]

      Usuń
  12. Ja takie rzeczy znam tylko za składników kremów, ;) ale o oleju z baobabu nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Miałam olej tamanu, zapach paskudny ale działanie bardzo dobre :) Swojego czasu bardzo pomagał mi leczyć różne "niespodzianki" na twarzy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że i mnie pomoże ;)

      Usuń
  14. Olej monoi podobno pachnie przeeeecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie od Was się o tym dowiaduję :D muszę go prędko otworzyc ;)

      Usuń
  15. Nigdy nie mam pomysłu na pojedyńcze półprodukty, ale jak już mam recepturę to chętnie po nie sięgam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może zapodam jakiś fajny 'przepis' jak się sprawdzi ;D

      Usuń
  16. Zrobiło się pachnąco;). Kolejne nowe zapachy do mojej aromateki;)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie znam ale fajnie że piszesz o takich kosmetykach :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam, skomentuj. :) Chętnie poznam Twoje zdanie.
(komentarze tylko o formie reklamy swojego bloga zostaną skasowane). Jeśli masz pytanie - pytaj, odpowiadam na wszystkie, niezależnie od tego kiedy i pod którym wpisem je zadasz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...