Choroby cywilizacyjne są skutkiem zmian w naszym trybie życia. Zdecydowanie za mało ruchu, zbyt wysokokaloryczne, przetworzone jedzenie i stres to prosta droga do otyłości, nadciśnienia czy cukrzycy. Aby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych i długotrwałego leczenia, warto w odpowiedni sposób zmodyfikować swoją dietę. Jaka dieta pomoże przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym?
Prawidłowa kaloryczność i skład posiłków
Otyłość uważana jest za matkę wszystkich chorób cywilizacyjnych. Zbyt wysoka masa ciała sprzyja rozwojowi wielu dolegliwości, ma niekorzystny wpływ na metabolizm, prowadzi do cukrzycy, insulinooporności, nadciśnienia i problemów hormonalnych. Wszystko to działa jak samonapędzający się mechanizm. Bez zmiany diety leczenie farmakologiczne poszczególnych schorzeń zwykle nie ma szansy powodzenia.
Wielu osobom wydaje się, że wcale nie jedzą dużo. Prawdą jest jednak, że za zjawisko tycia odpowiada nadwyżka kaloryczna. Warto skorzystać z pomocy dietetyka, który pomoże ustalić, jakie jest rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze. Konieczne jest również ustalenie prawidłowego składu spożywanych posiłków. Osoby z otyłością i znaczącą nadwagą zazwyczaj spożywają zbyt mało białka, za to zdecydowanie zbyt wiele rafinowanych tłuszczów nasyconych oraz cukrów prostych. Zamiast tego warto postawić na węglowodany złożone, skrobię oporną, pokarmy z wysoką zawartością błonnika. Korzystna będzie zmiana tłuszczów przemysłowo utwardzanych, takich jak margaryny twarde, na oliwę lub olej lniany. Więcej na temat zdrowego odżywiania się przeczytasz na zywieniemaznaczenie.pl.
Żywność nieprzetworzona z lokalnych upraw i hodowli
Przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym za pomocą diety wymaga podjęcia świadomego wysiłku. Konieczna jest rezygnacja z używek, słodzonych napojów, dań typu fast food, dostarczających ogromną liczbę kalorii bez rzeczywistych wartości odżywczych. Dużo zdrowsze od gotowych dań z hipermarketów są potrawy przygotowane w domu, z niewielkiej ilości składników, zawierające białko, zdrowe tłuszcze nienasycone, węglowodany złożone, a także niezbędne witaminy i minerały.
Nie znaczy to jednak konieczności kupowania wszystkich modnych produktów reklamowanych jako bardzo zdrowe. Zamiast oleju kokosowego i codziennych kanapek z awokado warto postawić na świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw, najlepiej tych ekologicznych. Ryby z miejscowych stawów z powodzeniem zastąpią hodowlane łososie. Ważny jest umiar, świadomość potrzeb własnego organizmu i umiejętność rezygnacji z niezdrowych przekąsek, cukru, nadmiaru tłuszczu i soli.
Odpowiednia suplementacja witamin i minerałów
W przypadku osób niecierpiących z powodu problemów metabolicznych, o dobrze zbilansowanej diecie, suplementacja zazwyczaj nie jest konieczna. Inaczej jest jednak w sytuacji stosowania diet eliminacyjnych lub występowania określonych chorób. W takich przypadkach po konsultacji z lekarzem warto wprowadzić odpowiednie żywienie uzupełniające lub suplementację witamin i minerałów w celu eliminacji niedoborów.
Osoby zmagające się z insulinoopornością lub cukrzycą, mające problem z prawidłowym bilansowaniem posiłków (np. ze względu na dodatkowe nietolerancje pokarmowe), skorzystać mogą ze specjalistycznych preparatów odżywczych w formie koktajli, takich jak Diben DRINK. Jest to preparat mogący zastąpić pełen zbilansowany posiłek bądź uzupełnić dietę pacjenta, dostarczając niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów w łatwo przyswajalnej formie.
Uzupełnieniem każdej diety powinna być odpowiednia ilość aktywności fizycznej, dostosowanej do indywidulanych możliwości organizmu. Połączenie zdrowej diety i ruchu to najskuteczniejsza profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
Artykuł sponsorowany.